Om KA och processen
När man ska bygga nytt, bygga om eller bygga till så finns det byggregler att förhålla sig till och det är den som låter utföra ett byggprojekt som har ansvar för att lagar, förordningar och föreskrifter följs. Enligt plan- och bygglagen (PBL) ska det finnas en kontrollansvarig i varje större byggprojekt där det krävs bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan. Byggherren – alltså den som ska bygger, river eller utför markarbeten – kan alltså behöva en kontrollansvarig (KA) för sitt projekt. KAs roll är att hjälpa byggherren genom att se till att projekt uppfyller aktuella krav.
Vad gör en KA?
En kontrollansvarig hjälper byggherren att se till att alla aktuella lagar och regler följs i byggprojektet. KA måste vara certifierad enligt plan- och bygglagen.
KA ska bland annat ta fram ett förslag till kontrollplan och se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande som ska vara underlag för byggnadsnämndens slutbesked.
Den kontrollansvarige måste ha en självständig ställning. Det betyder till exempel att han eller hon inte får vara nära släkt med den som utför åtgärden eller arbeta på samma företag.
För att bli certifierad krävs kunskap, erfarenhet och lämplighet för uppgiften. Kompetensen ska styrkas genom ett certifikat utfärdat enligt Boverkets föreskrifter (BFS 2011:14 KA4/5). Certifieringar får endast utfärdas av godkända certifieringsorgan, vilka för KA är Rise och KIWA.
KAs behörighetsnivåer
Det finns två nivåer av Behörighet, normal (N) eller komplicerad (K). Vilken typ av behörighet som krävs beror på typ av byggprojekt. Alla som är certifierad på K-nivå kan också ta N-projekt.
Behörighet N
Behörighet N innebär att du kan arbeta med projekt av normal art.
Projekt av normal art kan avse nybyggnad, tillbyggnad, ombyggnad eller rivning av en- eller tvåbostadshus. Det kan även gälla flerbostadshus med högst två våningar eller andra slags byggnader med högst två våningar.
Projekt av normal art kan även avse ändring i alla slags byggnader samt idrottsplatser.
Behörighet K
Behörighet K innebär att du kan arbeta med projekt av komplicerad art.
Projekt av komplicerad art kan avse nybyggnad, tillbyggnad, ombyggnad eller rivning av byggnader med fler än två våningar, kabinbanor, radio- eller telemaster och vindkraftverk. Det kan även gälla arbeten med fasta cisterner eller andra fasta anläggningar för kemiska produkter som är hälso- och miljöfarliga eller projekt med byggnader och anläggningar för brandfarlig verksamhet. Projekt av komplicerad art kan även avse byggnader med stora spännvidder.
Vad är en kontrollplan?
Det ska finnas en kontrollplan för de flesta bygg-, rivnings- och markåtgärder som kräver lov eller anmälan. Denna ska fungera som ett kravställande dokument så att det går att verifiera att åtgärden kan antas komma att uppfylla samhällets krav enligt plan- och bygglagen, PBL. Byggherren är ansvarig för att en kontrollplan upprättas och följs och i de fall kontrollansvarig krävs ska denne hjälpa byggherren med detta.
En kontrollplan enligt PBL är ett dokument som innehåller de viktigaste kontrollerna som behövs för att säkerställa att samhällets krav enligt PBL för åtgärden kan antas komma att uppfyllas. Oftast utformas kontrollplanen som en matris där det i rader och kolumner framgår:
- Vad som ska kontrolleras
- Vem som ska kontrollera
- Hur och när kontrollen ska göras
- Mot vad kontrollens resultat ska jämföras
- På vilket sätt resultatet ska redovisas
KA kommer med fördel in tidigt i byggprocessen
Det är bra om arbetet med att upprätta kontrollplanen påbörjas under åtgärdens planering. Så tidigt som möjligt! Projektörerna och entreprenörerna kan med sin specialkompetens inom sina områden peka ut vad som särskilt bör bevakas och kontrolleras. Tillsammans görs en projektspecifik riskbedömning för att ta fram de kritiska moment – dessa kan behövas kontrolleras extra och det är detta som blir kontrollpunkterna i kontrollplanen enligt PBL. Detta kan den kontrollansvariga bistå dig som byggherre med detta.
Hur blir du KA?
För att bli certifierad kontrollansvarig krävs teknisk utbildning, erfarenhet av praktiskt arbete inom vissa delar av byggområdet och lämplighet för uppgiften. En person som saknar formell teoretisk utbildning men har minst tio års erfarenhet kan ändå bli certifierad. Du behöver dessutom ha god kunskap om bland annat plan- och bygglagen(PBL), plan- och byggförordningen (PBF), Boverkets byggregler (BBR), europeiska konstruktionsstandarder (EKS) och kontrollplaner.
Arbetet är omväxlande och självständigt. Eftersom du träffar många olika sorters människor, är god social kompetens en fördel, liksom förmågan att känna ansvar och kunna ta olika typer av beslut.
Hur gör jag för att bli certifierad?
- Om du vill bli certifierad kontrollansvarig ska du börja med att läsa ”Boverkets föreskrifter och allmänna råd om certifiering av kontrollansvariga”. Där ser du vilka exakta krav som ställs på dig som söker.
- Därefter ska du vända dig till något av de företag som utfärdar certifieringar: Kiwa Certification eller RISE Certifiering.